Hymyilevä koira

Koiran karvanlähtöajat selitettynä – Kaikki vuodenajat!

Joskus saattaa tuntua, että koirasta lähtee karvaa jatkuvasti. Tämä saattaa jossakin tapauksissa pitää paikkansa, mutta minä vuodenaikoina koirien karvanlähtö on tyypillisintä?

Koiran karvanlähtöaika seuraa usein vuodenaikojen vaihtelua. Kevään tullen talviturkki vaihtuu ohuemmaksi kesäturkiksi ja syksyllä taas päinvastoin, kun lämpimämpi talviturkki korvaa kesäturkin. Monilla kotona sisätiloissa oleskelevilla kotikoirilla karvanlähtö saattaa kumminkin olla ympäri vuotista, mikäli ne viettävät suurimman osan ajastaan sisätiloissa.

Koirasta voi lähteä karvaa eniten juuri näiden kausien vaihtuessa, ja karvanlähtökausi voi kestää muutamasta viikosta useisiin viikkoihin. Tiettyjen rotujen tapauksessa karvanlähtö voi olla vähäisempää, mutta tietyt hoitokeinot voivat myös auttaa karvanlähdön hallinnassa. Esimerkiksi säännöllinen harjaus, erityiset ravintolisät ja karvanlähdön vähentämiseen suunnitellut shampoot ovat keinoja, joilla voi edesauttaa karvanlähdön vähentämistä.

Koirien pääasialliset karvanlähdön kaudet

Koirat vaihtavat turkkiaan tyypillisesti kahdesti vuodessa. Kun talvi muuttuu kevääksi, monet koirarodut kokevat runsasta karvanlähtöä, sillä paksusta talviturkista siirrytään kevyempään kesäturkkiin. Karvanvaihto on välttämätöntä, jotta koira voi sopeutua lämpeneviin säihin ja pitää itsensä miellyttävän viileänä.

Vuodenaika
Karvanlähdön määrä
KevätRunsasta karvanlähtöä kun koira vaihtaa lämpimästä turkista kesäturkiksi
KesäVähiten karvanlähtöä
SyksyRunsasta karvanlähtöä kun koira vaihtaa lämpimämpään talviturkkiin
TalviKohtalaista karvanlähtöä, koska turkki on paksumpi

Ylempi taulukko huomioiden, keväällä karvanlähtö on runsaimmillaan, koska paksu talviturkki vaihtuu ohuempaan.

Koiran karvanlähtö alkaa keväällä kun aurinko alkaa paistamaan enemmän ja päivät pitenevät. Koira saattaa myös reagoida lämpimämpään säähän. Nämä merkit kertovat koiralle, että on aika vaihtaa turkkia.

Kuinka kauan karvanlähtöaika kestää?

Koiran karvanlähtö niillä, joilla on kaksikerroksinen turkki, kestää yleensä 2 – 4 viikkoa. Tänä aikana on tärkeää harjata koiraa päivittäin, jotta irtoava karva ei päädy huonekaluille ja asunnon eri nurkkauksiin. Joillakin koiraroduilla karvanlähtöaika on pidempi, toiset saattavat menettää turkkinsa nopeammin ja toisilla kestää pitempään. Tämä johtuu usein turkin paksuudesta ja siitä, miten nopeasti koira sopeutuu lämpötilan muutoksiin.

  • Kaksikerroksinen turkki: Karvanlähtö kestää noin 2 – 4 viikkoa
  • Päivittäinen harjaus: Vähentää irtokarvan määrää asuintiloissa
  • Karvanlähdön nopeus: Vaihtelee rodusta ja turkin tyypistä riippuen

Koiran ulkoiluttaminen mahdollisimman paljon karvanlähdön aikana on suositeltavaa. Tämä ei ainoastaan auta pitämään irtokarvaa poissa sisätiloista, vaan myös nopeuttaa karvanlähtöprosessia ja osaltaan auttaa koiraa sopeutumaan tulevaan vuodenaikaan. Auringonvalo ja lämmin sää viestittävät koiralle, että on aika luopua talven aikana kertyneestä tiheästä karvapeitteestä.

Milloin koirista lähtee vähiten karvaa?

Kesäkuukausina koiran turkin karvanlähtö on tyypillisesti vähimmillään. Syy tähän on se, että koirat ovat jo vaihtaneet talviturkkinsa kevään aikana, ja kesää varten on kasvanut ohuempi karvapeite.

Koiran turkki on kesäisin siis suhteellisen ohut, eikä se ole vielä valmis uusimaan sitä paksumpaa talviturkkia varten. Näin ollen kesäkausi on aikaa, jolloin karvanlähtö on vähimmillään.

Koiran karvanlähtö ennen talvea

Koirista lähtee usein eniten karvaa keväällä, mutta ne vaihtavat kesäturkkinsa myös syksyisin ennen talvikauden alkua. Etenkin paksuturkkisista koirista lähtee useita kourallisia turkkia päivittäin syksyn viimeisinä viikkoina tehdäkseen tilaa tiheämmälle talviturkille.

Karvanlähdön määrää syksyllä ennen talven tuloa on hyvä tuntea:

  • Kesäturkin laatu: Kesäturkki on ohuempi kuin talviturkki, minkä vuoksi irtoaminen ei ole yhtä runsasta kuin keväällä.
  • Harjausrutiinit: Vaikka karvanlähtö ei olekkaan yhtä merkittävä, säännöllinen harjaaminen on suositeltavaa.
  • Myöhäissyksyn aikana: Päivittäinen harjaaminen on suositeltavaa, koska koira valmistautuu paksun turkin kasvattamiseen.
  • Kaksikerroksinen turkki: Kaksikerroksisen turkin omaavat koirarodut alkavat pudottaa karvaa runsaasti myös syksyllä.

Sisätiloissa paljon aikaa viettävillä koirilla voi olla ympärivuotinen karvanlähtö, koska niiden normaalissa elinympäristössä ei ole samanlaista mahdollisuutta luonnolliseen vuodenkiertoon, jota aktiivinen ulkonaoleminen ja auringonvalo tarjoavat.

4 vinkkiä koiran karvanlähdön vähentämiseksi päävuodenaikoina

 

Koiran harjaaminen erityisellä harjaamiseen tarkoitetulla kumisella harjaushanskalla

Koiran päivittäinen harjaaminen on tärkeää, ja kumihanskat ovat kätevä työkalu tähän tarkoitukseen. Hanskan kuminystyrät auttavat suoristamaan turkin ja ovat hyödyllisiä erityisesti alusvillan harjauksessa kaksikerroksisilla roduilla. Myös yksikerroksisen turkin käsittely kumihanskoilla on mukavaa koiralle, ja harjaus tuntuu lempeältä sivelyltä.

Kookosöljyn käyttö

Kookosöljy parantaa turkin laatua ja vahvistaa karvaa. Sekoittamalla ruokalusikallisen kookosöljyä veteen ja suihkuttamalla seosta koiran turkkiin voi vähentää karvanlähtöä. Samoin pieni määrä kookosöljyä syötettynä tukee turkin terveyttä. On hyvä kumminkin muistaa aloittaa kookosöljyn antaminen koiralle pienissä määrissä, jotta vältytään mahdollisilta vatsavavoilta.

DeShedding erikoisshampoo karvanlähtöä vastaan

Koira kannattaa pestä useammin karvanlähdön päävuodenaikoina. Peseminen tulisi aloittaa koiran perusteellisella harjauksella ennen kastelua, jotta turkin mahdolliset takut saadaan auki. Tämä on tärkeää erityisesti pitkäkarvaisten koirien kanssa. Markkinoilta löytyy erilaisia DeShedding erikoisshampoita, jotka sisältävät turkin terveydelle välttämättömiä rasvahappoja. Valitse tuote, joka on vapaa parabeeneista ja keinotekoisista väriaineista.

Ruokavalio, joka sisältää rasvahappoja ja ravinteita

Koiran ruokintaan kannattaa valita laadukas ruoka, jonka rasvahapot ja ravintoaineet tukevat turkin terveyttä ja vähentävät karvanlähtöä. Oikeanlainen ruokavalio, jossa on tasapainoinen proteiinin, biotiinin, sinkin ja rikin määrä, auttaa ylläpitämään turkin ja ihon hyvinvointia, joka ehkäisee liiallista karvanlähtöä.

Terve ruokavalia tukee koiran turkin terveyttä ja auttaa vahvistamaan turkin karvaa, jotta sitä ei irtoaisia niin suurissa määrissä.

Olisi tärkeää, että koiralle ei pelkästään anneta ruuantähteitä. Koira tarvitsee tervettä ja ravinteikasta ruokaa, jotta ne saavat kaikki tarvitsemansa vitamiinit terveeseen ihoon ja hyvää elämään.

Miksi koirastani lähtee karvaa ympäri vuoden?

Vaikka karvanlähdön ajoitukset on vahvasti sidottuna neljän eri vuodenajan säävaihteluihin, on muitakin syitä miksi varsinkin kotikoirilta lähtee karvaa muinakin ajanjaksoina.

Erilaiset sisätilojen olosuhteet, kuten lämmitys ja ilmastointi, voivat häiritä koiran karvanlähdön syklejä, jolloin karvanlähtöä voi ilmetä ympäri vuoden.

Koiran ollessa sisälle, se ei pysty aistimaan samalla tavalla milloin päivät pitenevät, lämpötila laskee tai nousee. Tämä ei ole varsinaisesti ongelma koiralle, mutta se saattaa tarkoittaa sitä, että koira aloittaa turkin uusimisen aikana, jolloin siihen ei olisi tarvetta.

Monet laittavat ilmastoinnin päälle kotona, kun keväällä lämpötila alkaa nousta ja tämä saattaa hämätä koiran aisteja. Koira saattaa pitää talviturkkinsa ja ainoastaan uusii sen, jotta se olisi valmis kylmiin ilmoihin.

Seuraavat tekijät voivat vaikuttaa jatkuvaan karvanlähtöön:

  • Stressi: Aiheuttaa kortisolitasojen muutoksia ja voi kiihdyttää karvanlähtöä.
  • Allergiat: Kutinaa, ihottumaa ja punoitusta, jonka seurauksena saattaa seurata runsasta karvanlähtöä.
  • Ulkoloiset: Punkit ja täit vahingoittavat ihoa ja voivat aiheuttaa hilseilyä sekä karvanlähtöä.
  • Pesu: Liian tiheä pesu poistaa turkin luonnollisia öljyjä ja voi lisätä karvanlähtöä.
  • Sairaudet: Tietyt sairaudet tai trauma voivat johtaa kaljuuntumiseen tai lisääntyneeseen karvanlähtöön.

Koiran hyvinvointi on olennaista tasapainoisen karvankasvun ylläpitämiseksi. Tulehdukset, hilse ja muut iho-ongelmat ovat merkkejä, joita tulee seurata. Karvanlähdön syiden tunnistaminen ja niiden hoitaminen parantavat koiran elämänlaatua.